Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met dinsdag 28 april dicht om het coronavirus te bestrijden.

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, aldus premier Rutte.

Ook bijvoorbeeld sportclubs, theaters, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten.

Evenementen waarvoor een vergunning nodig is waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Het kabinet verlengt de beperkende maatregelen wegens het coronavirus tot 28 april. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdag bekendgemaakt. Aanvankelijk zouden de maatregelen tot 6 april van kracht blijven.

Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nu nog minstens tot en met 28 april dicht. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, verklaarde Rutte.

Zo blijven bijvoorbeeld ook sportclubs, musea en kappers tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Volgens de premier was er geen ander besluit mogelijk dan verlenging van de maatregelen, om te voorkomen dat de virusuitbraak uit de hand loopt.

'Reële kans' op verdere verlenging

Ook na 28 april "gaan we niet ineens terug naar de normale situatie", zei de premier. "De kans is heel reëel dat dit pakket of delen ervan" na die datum worden voortgezet. Op 21 april beslist het kabinet of de maatregelen na eind april opnieuw worden verlengd.

Dat de maatregelen niet tot het einde van de meivakantie op 3 mei worden verlengd heeft volgens Rutte te maken met het feit dat deskundigen maar drie tot vier weken vooruit kunnen kijken.

Wel blijven scholen tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, aldus Rutte. Hij adviseert Nederlanders geen plannen te maken voor de meivakantie, en ook in die periode zoveel mogelijk thuis te blijven.

De Algemene Onderwijsbond (Aob) vindt het kabinetsbesluit om scholen voorlopig dicht te houden wegens het coronavirus verstandig. "Dit was een onvermijdelijk besluit, we snappen dat het kabinet de scholen langer dichthoudt. De gezondheid staat voorop", meldt Aob-voorzitter Eugenie Stolk.

Volgens de premier lijken de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus "heel voorzichtig te werken". Het is echter nog "veel te vroeg" om af te schalen, zei hij. "Het goede nieuws is dat we geen nieuwe maatregelen hoeven te nemen."

Ondernemers tonen begrip

Ondernemersorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland hebben begrip voor de verlenging van de maatregelen. "De hoop van veel ondernemers is natuurlijk dat op een zeker moment gefaseerd er al wat sectoren voorzichtig hun deuren zouden kunnen openen."

Maar de prioriteit ligt volgens VNO-NCW en MKB-Nederland momenteel bij het in stand houden van de zorg in de ziekenhuizen en het beperken van de verspreiding van het virus, zeggen ze in een reactie op de persconferentie van Rutte.

De premier liet na afloop van de persconferentie weten dat de eredivisie en eerste divisie tot minimaal 1 juni stilliggen. Clubs uit het betaalde voetbal kregen op 12 maart te horen dat ze tot komende maandag 6 april niet meer in actie mochten komen.

Pas weer voetbal als het veilig is

De KNVB heeft begrip voor de aanvullende maatregelen. "We volgen strikt het beleid van de overheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid (RIVM)", aldus de voetbalbond in een reactie. "We gaan hoe dan ook pas voetballen als het volgens het RIVM veilig is. Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu."

De aanvullende maatregelen gelden voor alle sportclubs. Veel sportbonden hebben het seizoen zelf al beëindigd wegens de pandemie. De hockey- en tennisbond willen hun competities ook nog afmaken. Ook het NK wielrennen staat in juni nog op de kalender.

Rutte: houd dit alsjeblieft allemaal vol

Rutte zei grote bewondering te hebben voor "het aanpassingsvermogen, de zelfdiscipline en het improvisatievermogen van zo ongeveer iedereen in ons land." Hij doelde op supermarkten en andere winkels, scholen en universiteiten die in korte tijd allerlei oplossingen hebben bedacht, maar ook al die thuis werkende ouders die "met kunst- en vliegwerk" hun kinderen helpen met het schoolwerk en ze ook proberen onder controle te houden."

Hij noemde ook ondernemers die noodvoorzieningen treffen en alle doorwerkers "die ons land draaiende houden. Zéker in de zorg, waar van iedereen veel gevraagd wordt, ook van mensen die schoonmaken, de logistiek", zei Rutte.

"Houd dit alsjeblieft allemaal vol, achter de voordeur en daarbuiten. Op straat en in de supermarkt. Wees aardig en begripvol voor elkaar. Mensen staan klaar om elkaar te helpen als dat nodig is. Kijk ook om je heen, klop een keer op het raam bij de buren of bij ouderen om te vragen of je nog iets kan doen."

Lees meer over het coronavirus: